Hej Silenia, również życzę szczęśliwego nowego roku (kiedykolwiek się u Ciebie zaczyna
), no i odpoczynku na studiach (cobytoniemiałoznaczyć) xD
Zobaczmy... jak mi minęły święta?
Po pierwsze kupiłem sobie pod choinkę tablet graficzny ;] ... znaczy się rodzice się trochę dołożyli, w każdym razie było trochę zabawy, żeby to ustrojstwo skonfigurować pod Linuksem do działania... no a poza tym eksperymentowałem z niestabilną wersją GIMPa, więc ogólnie dużo zabawy... ale jakoś to działa. Muszę jeszcze trochę popracować nad moimi 'graphic skillzzzz', bo jak do tej pory głównie posługiwałem się ołówkiem i zeszytami na nudnych wykładach xD Ogólnie mam plany samemu tworzyć grafikę do pisanych przez siebie gier, ale może też spróbuję kiedyś stworzyć komiks internetowy albo coś w ten deseń... tylko na te wszystkie rzeczy potrzeba duuuużo
xD
A poza tym... pracę inżynierską oddałem przed świętami do recenzji i obronę też już mam za sobą, więc pozostał mi jeszcze tylko egzamin dyplomowy i rekrutacja na studia magisterskie... Ogólnie jesteśmy drugim rocznikiem który przechodzi studia dwustopniowe. Mój brat, o dwa lata starszy ode mnie, również studiował informatykę na Politechnice Gdańskiej i się załapał jeszcze na studia jednostopniowe magisterskie.
A poza tym jakby to kogoś interesowało, jako temat pracy magisterskiej planuję "raytracing czasu rzeczywistego", czyli... tak po ludzku... wykorzystanie metody generowania obrazu, która do tej pory była stosowana głównie do tworzenia filmów animowanych typu Shrek, do tworzenia gier komputerowych. Problem jest taki, że metoda ta jak do tej pory była zbyt powolna, żeby ją używać w grach, a poza tym nie bardzo była wspierana przez karty graficzne (metoda stosowana obecnie w większości trójwymiarowych gier komputerowych --- rasteryzacja --- jest dużo łatwiejsza w implementacji sprzętowej), ale teraz sytuacja się poprawiła z technologiami takimi jak CUDA i OpenCL i na razie powstało na świecie kilka eksperymentalnych gier które próbują raytracingu (Quake Wars: Ray Traced, Wolfenstein: Ray Traced)... więc może coś z tego wyjdzie xD
A co potem to się zobaczy... może zostanę wykładowcą od gier komputerowych na Politechnice
Może napiszę jakąś karciankę która będzie konkurencją dla Elements
(tylko nie mówicie nikomu, bo jeszcze mnie z forum wyrzucą ;P )
A może jeszcze co innego xD
A jak Wam minęły święta? ^_^